01.04.2020 09:49
Huoli taloudesta kasvaa Satakunnassa
Kaksi viikkoa sitten ihan koronakriisin alussa tehty tilannekuva on muuttunut selkeästi huolestuttavampaan suuntaan. Vaikutukset monille toimialoille ovat vasta kirkastumassa ja varautumista on lisätty.
Kaksi viikkoa sitten ihan koronakriisin alussa tehty tilannekuva on muuttunut selkeästi huolestuttavampaan suuntaan. Vaikutukset monille toimialoille ovat vasta kirkastumassa ja varautumista on lisätty.
Jotkut toimialat, kuten ravintolat ja matkailu ovat käytännössä kokonaan pysähdyksissä ja ensimmäiset sopeutustoimet on tehty.
Monilla toimialoilla tehdään vielä töitä normaalisti, joillain jopa normaalia paremmalla kysynnällä, mutta näköpiirissä on haasteita. Erityisiä huolenaiheita on mm. konttien pula ja kallis hinta, koska maailman kontit seisovat Kiinassa ja kansainvälisen työvoiman liikkuvuus kriittisissä tilanteissa. Myös toimitusverkostoon kuuluvien tehtaiden sulkemiset Euroopassa huolestuttavat. Kiinasta tuotteita saadaan jo paremmin. Samoin eurooppalaisten asiakasyritysten, kuten autoteollisuuden sulkeminen voi vaikuttaa jonkin verran joihinkin alueemme yrityksiin. Tilannetta siis seurataan yrityksissä erityisen tarkasti ja yt-menettelyillä on varmistettu nopean sopeutumisen mahdollisuus, jos sellaiseen tulee tarvetta.
Yritykset ovat hyvin siirtyneet mahdollisimman paljon etätöihin, mikä sujuu yllättävän hienosti. Työpaikoilla on paljon huolellista ohjeistusta ja toimintamalleja, joilla mahdollisten tartuntaepäilyjen vaikutuksia minimoidaan. Työterveyteen ja -turvallisuuteen on valjastettu parhaat voimat, jotta henkilöstön olisi mahdollisimman turvallista tehdä työtä tällaisena aikana. Toistaiseksi satakuntalaisissa yrityksissä henkilöstö on tyypillisesti vielä terveenä.
Kyselyn lopussa uutena kysymyksenä ovat jo käytetyt joustot maksuvalmiuden suhteen.
Vaikutukset talouteen tullevat näkymään useilla toimialoilla viiveellä ja tulevaisuutta on mahdotonta ennustaa.
Kyselyn tulos pähkinänkuoressa:
(lue näin: mustat luvut nyt, violetit luvut 2 viikkoa sitten)
- Kyllä, koronavirus tulee vaikuttamaan 95 % (91 %)
- Ei ole vielä vaikuttanut liikevaihtoon negatiivisesti 31 % (54 %)
- Odotus negatiivisesta vaikutuksesta seuraavan 2 kuukauden aikana – paljon 42 % (34 % ja jonkin verran 55 % (58 % )
- YT-menettelyt aloitettu 45 %(20 %)
- Emme odota lomautuksia seuraavan kahden kuukauden aikana 39 % (53 % )
- Konkurssin riski on noussut merkittävästi 35 % (27 % )
- Verottajan myöntämiä joustoja on käyttänyt 40 % yrityksistä
- 35 % ei aio käyttää joustoja ollenkaan