Kun tänään puhuu jotain, on se huomenna jo muuttunut

Satakunnan Kansa Yliö 13.12.2020


Odottaminen on tuskastuttavaa. Siinä jäätyy niin helposti moodiin, joka vie kaiken energian. Korona laittoi meidät kaikki odottamaan, tärkeästä syystä tietenkin. Otsikon lausahdus on erään toimitusjohtajan ohimennen sanoma, mutta kuvaa hyvin tätä vuotta. Heillä niin kuin monella muullakin katseet on kuitenkin suunnattu jo vahvasti horisonttiin. Ensi vuoden haltuunotto ei ehkä ole maailman helpointa, mutta odottaminen ei ole vaihtoehto. Vaikka arki onkin osin rajattua, ajatusten kuuluu lentää.

Kuuntelin hetki sitten Risto Siilasmaan alustusta siitä, miten aina voi menestyä. Juuri nyt on hänen mielestään erityisen tärkeä olla useita erilaisia skenaarioita, jotta meillä on valmiina monta mahdollista reagointitapaa. Ei lukituta henkisesti yhteen ainoaan suunnitelmaan, sillä vaikeassakin tilanteessa vaikeillakin toimialoilla on aina voittajia ja menestyvillä, kasvavilla markkinoilla on aina häviäjiä. Nyt jos koskaan on tärkeää havaita vaihtoehtoja boxin ulkopuolelta. Pystymmekö ennakoimaan muutoksia ensimmäisten joukossa ja luomaan niistä erilaisia skenaarioita, myös niitä, joita emme pidä todennäköisinä.

Kreikkalaisessa mytologiassa Kassandra oli henkilö, jolla oli kyky nähdä tulevaisuuteen, mutta samalla sellainen dilemma, että kukaan ei uskonut häntä. Kassandrat ovat kullanarvoisia tässäkin hetkessä ja meidän on syytä kallistaa korviamme heidän viesteilleen. Tarvitaan myös hyvä pelikirja, play book, jonka mukaan pelimme etenee. Miten suuntaamme resurssit, miten reagoimme, mitä päätöksiä teemme ja missä vaiheessa? Kun talous kääntyy taantumaan, parhaiten pärjäävät ne, jotka ensimmäisinä reagoivat. Sama pätee koronankin suhteen.

Paljon muuttui jo. Eräs esitys Nordic Business Forumista jäi pyörimään mieleen. Morten Hansen puhui siitä, miten johtaminen muuttuu. Miten jatkossa työn tuottavuus saadaan uudelle tasolle ja yhdistetään työpisteillä ja etänä tehty työ parhaimmalla tavalla.
Vanha ei ehkä enää palaa, mutta hyvä malli voisi olla hybridi, parhaat puolet molemmista tavoista. Työpaikoilla tullaan tarvitsemaan jatkossakin ns. Core Days-päiviä, jolloin kaikki ovat paikalla. Silloin voidaan tehdä yhteiset suunnittelut, aivoriihet ja vuorovaikutteinen kehitystyö. Etätyössä taas on järkevää tehdä keskittymistä vaativia asioita tai selkeitä työtehtäviä, vaikka asiakasneuvotteluja.
Etävälineiden avulla hoituvat kätevästi One to many- tilanteet, yksi vuorollaan informoi muita. Yhteisöllisyyttä ja inspiraatiota varten tarvitaan edelleenkin kahvipöytäkeskusteluja ja yhteisiä tarinoita. Enää ei myöskään ole pakko ajaa Kuopioon tunnin palaveria varten.
Korona toi näkyväksi myös tehottomuutta. Nyt on hyvä aika hankkiutua eroon turhasta työstä. Raporteista, joita kukaan ei lue. Palavereista, joissa ei synny uutta. Asioista, jotka on ennenkin tehty näin, mutta syy on jo jäänyt unholaan.
Hybridityö haastaa johtamisen. On paljon tärkeämpää luottaa henkilöstöön kuin mitata tekemisen määrää. Keskitytään lisäarvoon ja lopputulokseen. Parhaissa organisaatioissa yhdessä ymmärretty tavoite saa ihmiset tekemään työssään itsenäisesti oikeita ratkaisuja ilman että kenenkään tarvitsee ohjeistaa sitä erikseen. Silloin on syntynyt kulttuuri, joka vie kohti tulevaisuutta, pandemiankin yli.


MINNA NORE
Kirjoittaja on Satakunnan kauppakamarin toimitusjohtaja, jota inspiroi muutosten johtaminen.