Ei vielä käännettä parempaan

Kaikki me haluaisimme nähdä tulevaisuuteen juuri nyt.


Siksi olemme kysyneet parin viikoin välein tilannekuvaa: mistä pitää olla huolissaan, minkä suhteen voimme ehkä jo hieman huokaista helpotuksesta?


Odotukset kahden kuukauden päähän vielä nykyhetkeä synkempiä


Koronavirusepidemia on vaikuttanut liikevaihtoon negatiivisesti

81,2 %

Negatiiista vaikutusta seuraavan kahden kuukauden aikana odottaa

84,6%

Tämä suhdeluku on tarkan seurannan kohteena, sekä Satakunnassa että koko Suomessa.

127 vastaajaa

Koko kyselyn tulokset voit katsoa tästä

Tällä hetkellä puhututtaa erityisesti teknologia-teollisuuden hupeneva tilauskanta. Nyt monissa yrityksissä tehdään vielä olemassaolevaa tilauskantaa ja niitä töitä, joista tilaukset olivat jo valmiina ennen kriisiä. Myynnissä haasteita on kuitenkin ihmisten kohtaamisessa, neuvotteluissa ja asioiden hidastumisessa tai siirtymisessä. Päätöksenteko tuntuu tahmeammalta kuin alkuvuodesta. Nyt on erityisen tärkeää seurata tarkasti, mitä verrokkimaamme tekevät, jotta yritysten kilpailukyky säilyy tässäkin haastavassa tilanteessa.

Komponenttipula on laittanut toteen joidenkin yritysten lomautukset, ilman komponentteja ei tuotteita voi tehdä. Konttipula on onneksi vähän helpottanut. Toki konttien hinnoittelu on vielä ihan toista kuin ennen, mikä tietenkin syö katetta. Valtamerten ylittävien laivojen konttipaikoista on pulaa ja varastot täyttyvät tuotannossa ja logistiikkakeskuksissa.

Kansainvälisissä työtehtävissä toimivien, niin suomalaisten kuin ulkomaalaisten, maasta toiseen kulkeminen karanteenien kautta aiheuttaa myös kustannuksia, joita ei normaalisti ole. Yritysten kannattavuus on siis koetuksella.

Onko tämä vuosi huonompi vai parempi kuin ensi vuosi? Tämä riippuu paljon toimialasta. Rakentamisen osalta ensi vuoden odotetaan olevan haasteita täynnä, joten todellinen koetinkivi on siellä.

Positiivista on, että niilläkin työpaikoilla, joissa on ollut vahvana suosituksena työskennellä etänä voidaan jo pikkuhiljaa lähteä suunnittelemaan, miten paluu uuteen normaaliin onnistuu. Kauppakamarillakin harjoitellaan jo toimistolla olemista ja joitain lähikoulutuksia käynnistyy kesäkuussa. Tuntuu erittäin hyvältä siirtää taas työarkea osin työpaikoille. Toki jotain on pysyvästi muuttunut ja arki on erilaista kuin ennen. Olemme oppineet myös asioita, joista emme halua luopua.