A-insinöörit Suunnittelu Oy


A-Insinöörit Suunnittelu Oy on rakennusalan 5. suurin suunnittelu- ja konsulttitoimisto Suomessa. Yritys toimii laajasti rakennusalalla paitsi Suomessa, myös kansainvälisesti. Yritys toimii 10 paikkakunnalla ja koko yrityksessä työskentelee noin 670 asiantuntijaa.

A-Insinöörit Suunnittelu Oy:n tarina alkoi Tampereella 1959, kun joukko nuoria insinöörejä perusti Kalevi Ahosen johdolla insinööritoimiston. Yrityksen nimessä onkin yhä 60-vuotisjuhlavuoden kynnyksellä perustajansa kunniaksi muistona A-kirjain.

Vuosien aikana A-insinöörit on ollut mukana monissa mielenkiintoisissa projekteissa. Alkuaikojen haastavampia ja merkittävämpiä projekteja olivat mm. Näsinneula ja Pääkirjasto Metso Tampereella, vähän myöhemmin Tampereen hotelli Ilves ja Suomen Tasavallan Presidentin virka-asunto Mäntyniemi. Viimeisimpiä suurprojekteja ovat olleet esimerkiksi Tampereen Rantatunneli, Länsimetro vaihe I ja paikallisesti varsin mielenkiintoinen Porin teatteritalon saneeraus ja haastavien teollisuusrakennusten suunnittelu Harjavallan suurteollisuuspuistoon.

Porin yksikön yksikönjohtaja Jari Kivelä kertoo, että A-insinöörien valttikortti on pitkäjänteinen ja inhimillinen halu kehittää toimintaa ja sitoutua projektiin asiakkaan parhaaksi. Tämän asenteen turvin on selvitty niin 90-luvun synkistä lamavuosista kuin 2010-luvun alun taantumasta, joka hyydytti rakentamisen koko Suomessa.

Kivelä kertoo, että tämän hetken haasteena on löytää osaavia ammattilaisia. Tämän vuoksi rekrytoinneissa onkin panostettu tulevaisuuden lupausten palkkaamiseen ja heidän kouluttamiseensa:

-Kokeneita tekijöitä on saatavilla aika vähän, joten olemme ratkaisseet haasteen kasvattamalla nuorista kyvyistä rautaisia ammattilaisia. Olemme rohkeasti panostaneet rekrytointiin. Poriin on palkattu vuosittain noin 5 uutta työntekijää. Nykyisin yksikössämme työskentelee 33 asiantuntijaa ja tarkoitus on jatkaa rekrytointia jatkossakin, Kivelä kertoo.

Kivelän oma ura A-insinööreillä on oiva esimerkki tämän toimintamallin menestyksellisyydestä:

-Tulin nuorena opiskelijana yritykseen työharjoitteluun keväällä 2001. Siitä saakka olen ollut yrityksen palveluksessa ja mukana monissa mielenkiintoisissa projekteissa ja tehtävissä. Vastuu on lisääntynyt kokemuksen ja vuosien mukana. Nykyisin toimin Porin yksikön yksikönjohtajana.

Kivelän mukaan omalla esimerkillä on merkittävä vaikutus asioiden ja toimintatapojen positiiviseen kehittymiseen. Johtajan on oltava lähellä alaisiaan ja toimittava yhtenä tiimin jäsenistä:

-Haluan että toimimme yksikössämme hyvin matalalla hierarkialla, ei näitä hommia tittelillä tehdä, vaan osaamisella. Tuemme toisiamme ja asiakastamme, näin saavutetaan yhdessä rakennettu menestys, Kivelä korostaa.

A-insinöörit on vahvasti kiinni alati kiihtyvässä muutoksessa ja pyrkii olemaan luomassa tulevaisuutta ja tulevaisuuden työkaluja joka päivä.

-Maailma muuttuu varmasti yhtä paljon tulevan sadan vuoden aikana kuin Suomen itsenäistymisestä tähän päivään, Kivelä toteaa.

Huolimatta taantuman jälkeisestä varovaisuudesta, Kivelä kokee Satakunnan erittäin potentiaalisena toimialueena.

-Kaupungistuminen etenee kiihtyvästi koko ajan, myös koko maailmassa, ja kohdistuu Suomessa pääosin suuriin yliopistokaupunkeihin ja kasvukeskuksiin. Porilla ja muilla alle sadan tuhannen asukkaan kaupungeilla on ja tulee olemaan haasteita saada muuttovoittoa kääntymään omaan kaupunkiinsa. Nyt on tärkeää ponnistella tämän eteen, tehdä kaupungista nykyisestä vielä houkuttelevampi ja kiinnostavampi, saada lisää uusia kouluja ja opetusta, uusia yrityksiä ja työpaikkoja, ja ennen kaikkea tehdä rohkeita ratkaisuja näiden asioiden toteuttamiseksi, Kivelä summaa.

Kivelä kiittää Satakunnan kauppakamaria uudesta avauksesta tuoda esiin satakuntalaisia menestystarinoita. - Hyvä luo hyvää jatkossakin, Kivelä kiteyttää.